PORTRE

Osmanlı Paşası Bir İtalyan General Emilio de Giorgis

İtalyan General Emilio de Giorgis, 1844 yılında İtalya’nın Susa kasabasında doğdu. 1863’te İtalya Kraliyet Askeri Akademisi’ne girdi. Bu okuldan 1868 yılında teğmen olarak mezun oldu. Daha sonra sırasıyla yüzbaşı (1875), binbaşı (1883), yarbay (1887), albay (1891) ve general (1898) rütbelerine yükseldi. Bu süreçte Kara Harp Okulu’nda mimarlık öğretmeni (1875), Genelkurmay Başmühendisi (1876), 7. Piyade Alayı subayı (1883), Cuneo Tümeni kurmay başkanı (1887), 46. Piyade Alayı komutanı (1891), Casale Tugayı komutanı (1898) ve Cagliari Tümeni komutanı (1901) oldu.
 
General Emilio de Giorgis
 
General Emilio de Giorgis’in Cagliari Tümeni komutanı olarak görev yaptığı sırada 1903 yılının son aylarında Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Jozef ile Rusya Çarı II. Nikola, Mürzsteg’de bir araya gelerek Osmanlı Devleti’nin Balkan vilayetlerinde yaşanan asayiş sorunlarının bitirilmesi amacıyla bir reform planı hazırladılar. Bu plana İngiltere ve Fransa’nın destek vermesiyle Osmanlı Devleti de planı kabul etmek zorunda kaldı. Plana göre Balkanlardaki Osmanlı jandarması yeniden teşkilatlandırılacak ve bu süreç Avrupalı bir komutan tarafından yürütülecekti.
 
General Emilio de Giorgis
 
Osmanlı Devleti Rus, İngiliz, Avusturyalı veya Fransız bir komutan yerine bir Alman komutanı tercih ettiğini açıklasa da bu işin başına İtalyan bir generalin getirilmesine razı oldu. Bunun üzerine İtalyan General Emilio de Giorgis, tüm tarafların onayı üzerine 1904 yılında Osmanlı Devleti’nin Balkan vilayetlerindeki jandarma teşkilatının ıslahı ve reorganizasyonu için oluşturulan komisyonun başına atandı.
 
General Emilio de Giorgis’in Osmanlı paşa üniformasıyla Selanik’e gelişi
 
General Emilio de Giorgis, 1 Şubat 1904’te İstanbul’a geldi. Kendisine hemen taşıdıdığı rütbeye eşit olarak Osmanlı “ferik” yani korgeneral rütbesi verildi. Bu andan itibaren İtalyan General Emilio de Giorgis, görevinin ve hayatının sonuna kadar Osmanlı paşa üniformasıyla dolaştı. Osmanlı bürokrasis tarafından da kendisine daima “Degiorgis Paşa” şeklinde hitap edildi. Ardından aynı yılın Nisan ayında görev yeri olan Selanik’e gitti. Rus ve Avusturyalı yardımcılarıyla hemen jandarma ıslahı işine girişen de Giorgis, o zamana kadar Fransız jandarması usulünü uygulamaya çalışan Osmanlı jandarma teşkilatını, İtalyan jandarma teşkilatı usulüne göre yeniden şekillendirmeye başladı.
 
General Emilio de Giorgis’in Osmanlı paşa üniformasıyla Selanik’e gelişi
 
Üzerine aldığı görevleri pek sorun çıkmadan yerine getiren General Emilio de Giorgis, 1905 yılında Osmanlı Devleti tarafından “birinci ferik” yani orgeneral rütbesine yükseltildi. Üç yıldan fazla bir süre kesintisiz olarak görev başında kalan İtalyan General, nihayet 1907 yılı Aralık ayında izin alarak ülkesine gitti. Ancak yaşamakta olduğu hastalıklardan dolayı bir daha Osmanlı ülkesine dönemedi. Tedavi görmeye başladıysa da iyileşemedi ve 20 Eylül 1908 tarihinde Roma’da öldü.
 
General Emilio de Giorgis’in vefatı üzerine Osmanlı Devleti, jandarma ıslahatının başına bir başka İtalyan subayını General Mario Nicolis di Robilant’ı getirerek programı aksatmamaya çalıştı. Ancak Osmanlı ülkesinde yaşanan iç karışıklıklar, padişah değişiklikleri, 1911 yılında İtalya ile yaşanan savaş ve sonrasında patlayan Birinci Dünya Savaşı, ıslahat programının yarım kalmasına neden oldu.
 
 

Benzer Yayınlar

Başa dön tuşu